Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/benggon/public_html/sumandak/port/wp-content/plugins/wp-symposium/wp-symposium.php on line 1110 and defined in /home/benggon/public_html/sumandak/port/wp-includes/wp-db.php on line 1246
SUMANDAK.COM » The Story

The Story

INTRODUCTION

Hi all, ni kali sia turun padang lah kio after years of hiatus due to studies and works. Siou (Sorry) for taking a long time to revamp this sumandak.com. First and foremost, the sumandak.com is owned by me with the help from my uncle who is residing in California, USA. He’s the one yang bagi sia ni domain name & hosting for the purpose of self-learning. Most of you don’t know that I’m not majoring in Information Technology, Programming, etc. Asalkan yang berkenaan dengan komputer atau pengaturcaraan itu, bukan bidang sia kio. I am Accountancy graduate from Universiti Teknologi MARA (UiTM). It wasn’t easy for me to learn these 2 different things at one time but because of ‘passion’, sia main radu saja start dari localhost di PC saja. The sumandak.com is actually a birthday gift from my uncle dengan syarat sia belajar sendiri. You can always check when sumandak.com kana beli – 13 October 2003. Just 3 days after my birthday. However, life’s not as easy as we wanted it to be. I received tons of harsh remarks & comments including those who attacked me with personal remarks. Please do not attack me with very personal remarks, there’s a between between Online and Offline. I’m sorry if I’ve been a total ignorant sampaikan sia dicakap as arrogant. Siou kio but if you think we can be friend, then why not? Kalau mau kongsi ilmu tu pun, sia lebih suka sebab dari dulu sia memang suka berkongsi ilmu sama kawan-kawan yang lain. Tapi janganlah jadi kawan tapi ada pula kasi tabak tu panto sana balakang kio. Sakit baitu, kawan. Are we cool now?

HILANG?

Kenapa tiba-tiba ada, tiba-tiba hilang macam biskut Chipsmore? Bagi mereka-mereka yang pernah dan setia bertandang di laman sumandak.com dulu tu, mesti perasan tiba-tiba ketiadaan sumandak.com. Sorry once again for the sudden disappearance. I was pretty busy with my studies at that time, plus, I was ‘out’. Sia bukan di Sabah masa itu tetapi di Sarawak. Yeah, I know there were people who asked around sampai siap hantar email dan mesej di YM tapi tidak dibalas. Siou kio. Sebenarnya, masa tu dorm tiada Internet. Kalau ada Internet, memang tataps dan berpencen sia online saja tu. Bila saja sia balik Sabah, sia tolong-tolong kawan-kawan lain macam George Duat (gogds) with his Felix Agus Fan Club (FAFC) as tukang bikin tu t-shirt FAFC sahaja. After that, Mark Mojitoh (markiekadus) contacted me to be part of his ambitious mission, that is, to set up Kadus Entertainment (KE) for local KDM entertainment industry. Our first artiste back then was none other than Esther Applunius. Oleh kerana terlampau komited sama KE, maka rancangan untuk membikin balik sumandak.com terpaksa ditangguh sekali lagi. My planning to re-do sumandak.com banyak kali tergendala kerana selain sibuk dengan aktiviti KE dan KENTE (KE Next Top Entertainer), sia juga dipelawa untuk menjadi DJ untuk online internet radio tempatan, Sabahan.FM, yang mana DJ iter pula yang pernah jadi geng sumandak.com. I was really busy that time sebab sia ambil Master in Business Administration (MBA) di Universiti Malaysia Sabah (UMS). Hari-hari jadi mangkawot. Due to inability to have ample of rest, I’ve decided to quit being Sabahan.FM DJ and KE Co-Founder with a ‘promise’ that I will continue to help and support them – Asalkan untuk kasi angkat urang Sabah, sia mimang tulung. Kalau mo kasi jatuh urang Sabah tu, agak-agak lah bah.

KEMBALI?

Oleh kerana ada kawan-kawan dan geng-geng sumandak.com yang masih mau dan mencari kuasa kuda sumandak.com, maka sia pun buat balik tapi ini kali sia susun sepuluh jari sia yang tulang-tulang ni untuk minta ampun sebab there will be no forum. Sangsara baitu badan mo monitor semua. Moderator kena lantik pun manusia baitu, perlu tidur juga tu. Marilah bah kita angkat urang-urang kita sendiri ke satu tahap yang lebih tinggi. Kalau bukan kita, siapa lagi? Kalau kita kasi jatuh urang kita sendiri, itu maksudnya kita memalukan diri kita sendiri. Adeh! Macam ahli politik sudah ni. I would like to take this opportunity to thanks those who have always been my ‘reminder’ as well as ‘alarm clock’ (yang penting bukan time-bomb lah kio). Maka, sia dengan gembiranya dan tanpa kembang kempis hidung kasi papar printscreen dari laman forum SabahForum dan blog Sumardi untuk tatapan kamurang.

SEKARANG?

Mengikut aliran masa dan trend masa kini, sumandak.com will be in ‘lite’ version. In other words, no more forum and photo sharing in order to conserve monthly bandwidth. Nanti ada yang bising sebab inda dapat masuk sumandak.com. You can either log in using your Facebook, Twitter, WordPress account sebab sudah cuba untuk integrate everything so you guys can access sumandak.com sambil katawa terbahak-bahak. Sia faham baitu kalau terlupa itu ini sebab sia sendiri pun pandai lupa dan pura-pura lupa. Konsep sumandak.com masih sama seperti dahulu, tidak terhad untuk sumandak sahaja. sumandak.com dibuka untuk semua orang – Samada yang mau cari sumandak kah, mo berkenalan sama sumandak kah, ataupun mencari kawan-kawan lama. Tetapi, harus diingatkan di sini, sumandak.com bukan sambarangan baini. Dalam erti kata lain, jangan layan sumandak yang sambarangan saja. Nanti terjumpa kamurang sumandak yang pandai main kuntau, habis korang bermata biru sebelah kiri.

Sia menerima sebarang komen, cadangan mahupun artikel tentang apa sahaja untuk dimuatkan ke laman sumandak.com. It doesn’t matter as long as the aim is promoting our Sabahans. I do welcome international articles because I believe that we cannot be a big fish in a small pond, we have to challenge ourselves to a higher level. Lebih tinggi, lebih bagus. Tapi kalau sudah poh hilod sawat, kada lihuai hudi siba. Tulung-tulungai nogi suai tulun supaya kita semua happy happy all the time. Keeehoi! Buat sementara ini, kesemua artikel adalah sumbangan bebas daripada beberapa pihak yang sudi untuk bekerjasama dengan sumandak.com. I will only reveal the names who will be permanent contributor at a later date. sumandak.com tidak akan berpihak kepada mana-mana organisasi sebab kalau berpihak sama certain organization, then how to spread the words lah? Nanti ada pula timbul ‘conflict of interest’ atau ‘bias’.

MASA DEPAN?

Ini yang susah mau dijawab sekarang ni sebab masih dalam beta version. Maka, dikasi jadi TBA lah kio. Nanti dikasitau juga. Cukuplah ni panjang berjela-jela sudah surat ni oi.

SUMANDAK (6 OCT 2011)