Warning: Missing argument 2 for wpdb::prepare(), called in /home/benggon/public_html/sumandak/port/wp-content/plugins/wp-symposium/wp-symposium.php on line 1110 and defined in /home/benggon/public_html/sumandak/port/wp-includes/wp-db.php on line 1246
SUMANDAK.COM » Pentingnya Pakaian dalam Bidang Nyanyian

Pentingnya Pakaian dalam Bidang Nyanyian

Pakaian dan Bidang Nyanyian memang tidak buli lari lah kan.. sebagai penghibur,penonton atau yang menonton bukan saja dorang tingu suara atau dengar suara,penampilan juga akan memeri kesan kepada penerimaan dorang (audience). So,surang ada tanya beberapa artis tempatan sabah kita mengenai kepentingan dalam mengenakan pakaian dalam sesuautu persembahan.

Soalan dia macam ni:-

  1. Adakah Pakaian memainkan peranan penting dalam karier seorang artis dalam bidang nyanyian?
  2. Jenis pakaian paling NGAM untuk seseorang artis pakai masa buat persembahan?
  3. Nasihat kepada bakat-bakat baru yang baru mau menjinakkan diri dalam bidang seni terutamnya tentang pakaian semasa mebuat persembahan?

Dan ini jawapan dari beberapa orang artis yang saya tanya….

BERNARD LAIMEN MICHEAL

  1. Pakaian amat memainkan peranan yg penting dlm diri seseorg artis, kerana pakaian memberi imej kepada “genre” muzik yg dsampaikan oleh sesorang artis dan seterusnya menunjukan identiti sesorang artis. Selaian pakain, dandanan jugak penting untuk menyerlahkan lagi penampilan seseorang artis bersesuaian dgn konsep & genre muzik yg di bawa.
  2. Kalau memperkatakan tentang pakaian yang PALING NGAM utk sesorg artis pakai semasa membuat persembahan, bagi saya ini terpulang kepada artis2 itu sendiri bagaimana hendak memilih jenis pakaian yang NGAM dan sebaik2nya pakaian itu mestilah bersesuian dengan umur, genre musik & konsep lagu yang mereka bawa semasa membuat persembahan d atas pentas.
  3. Nasihat sa kepada mereka yang ingin menceburkan diri dalam bidang seni ini ialah, pertama sekali mereka haruslah berbakat dalam bidang nyayian, kedua: genre muzik yang d bawa haruslah bersesuian dengan tone suara mereka, ketiga: pemilihan pakaian amat penting bagi menunjukan identiti sesorg artis. keempat: jangan sombong, ego dan tinggi diri , sebaliknya harus menanmkan sifat mesra bertempat dan sentiasa “humble”.

FRANCIS LANDONG

  1. Ya
  2. Tertakluk kepada lagu dan jenis persembahan dalam sesuatu majlis.
  3. Dapatkan jururunding pakaian dan pastikan ia akan terus menjadi pakaian ketrampilan mu selalu yang membuat kamu selesa dalam sesuatu persembahan.

 

ESTHER CLEMENT TUBONG

esthercl

  1. Ya, pakaian memainkan peranan penting. kerana pakaian adalah ikon contoh kepada peminat atau pendengar.,,mestilah sentiasa kemas n bersih..
  2. Pakaian yg paling ngam bagi sya ialah, biar UP TO DATE tapi tidak sexi (Seksi)…:)
  3. Ermm sya tidak memberi nasihat pd sepa2. tapi orang bilang jadi lah diri sendiri.. tidak perlu meniru orang lain. kerana kita ada bakat dan anugerah tersendiri. SO Appreciate ourself, Thank God for everything…

IVYE ALEXANDRA

IVYE

  1. yes. pkaian memainkan peranan pnting dln bidng nyanyian kerna ia mncrminkan personaliti artis trsebut .. as a public figure kita kena jaga x paya ketrlaluan sgat ikut adat n kesesuaian tmpat .
  2. sebenarnya x pakaian mutlak utk seseorg artis .. kita cuma perlu berpakaian sesuai dgn majlis supaya x mnyinggung mana2 pihak ..
  3. kpd bakat2 baru yg ada skrg truskan prjuangan anda jadikan industri tmpatan kita trus maju ke dpn . bersaing lar secara sihat dan jaga lar bahasa ibunda kita supaya x d telan zaman .. b truth about urself n believe in urself .. sy percaya anda pasti bergerak secara sihat … positf in every way anda pasti berjaya n bertapak lama dlm industry .. gud luck !

RIDAH LUGAI-LUGAI

RIDAH

  1. ya.
  2. bergantung kepada tema/konsep majlis yang dihadiri. selesa dan cantik dipandang, serta menampakkan identiti sebagai seorang artis.
  3. pakai pakaian yang bersesuaian dengan majlis. Kenakanlah pakaian menampakkan karisma anda sebagai seorang artis @ penyanyi. Pakai pakaian yang bersesuaian mengikut majlis yang dihadiri. Paling penting, jaga penampilan diri dan attitude semasa buat persembahan.

HARY NIANTI

HARY

  1. Sudah tentu… sangat memainkan peranan …. mksudnya, bukan semata2 kerana harga pakaian tu.. tpi kesesuaian pakain.. sama juga kalau kita jumpa orang istimewa kan… takkan pakai pakaian tido.. hahahah….once uda decide jadi artis maka anda menjadi public figure… so, hati2 dengan penampilan… kdg2 pemakaian tu mencerminkan diri kita yang sebenarnya…
  2. Senang jak .. Pakai pakaian mengikut peredaran zaman lah… ada juga yg baju doulu2 kenapa pakai skrng tpi tngok mcm mana si pemakai menggayakkannya.. kalau lelaki, takkan pakai baju yang ada tumbuh2an di baju kan… heheh.. biasanya lelaki pakai yang smart n cool tapi casual.. tu pendapat saya lah… apa pun sentiasa buat servay untuk mengikuti prkembangan fesyen terutama artis yang buat prsembahan di stage..
  3. kenal pasti konsep masing2, baru tau apa pakaian yang ngam di pakai atau tidak semasa persembahan… menjadi artis bukan senang sbnarnya… banyak juga kajian atau penelitian yang perlu dibuat… banyak2kan lah servy di internet mcm mana artis masa kini berpakaian masa perform…

Nah itu lah jawapan dan saranan daripada artis-atis tempatan sabah kita yang sudah melalui pelbagai pengalaman. ada nasihat lagitu… apa pun apa yang buruk kita ikut (bilang si Alex Ahat Raja Lawak)

Anyway,apa pun yang kita pakai,pastikan yang bersih dan senang orang nampak. tidak kira kau artis ka? loyar kah majistret ka…. jangan saja kamu telanjang bolaat pigi beli gula sana kadai india.

Chips bilang: sa suka jawapan si angkol Francis landong… Ringkas… tapi.. Padat owooo


Comments are closed.